Certyfikacja systemu EN 15593
Problematyka bezpieczeństwa i nieszkodliwości zdrowotnej opakowań dla artykułów żywnościowych jest już od wielu lat w centrum zainteresowania producentów artykułów żywnościowych i konsumentów. Zabezpieczenie nieszkodliwości zdrowotnej produktów jest podstawowym punktem i obowiązkiem każdej organizacji produkcyjnej w łańcuchu artykułów spożywczych włącznie producentów opakowań. Optymalnym rozwiązaniem dla kompleksowego systemu zarządzania higieny produkcji materiałów opakowaniowych jest właśnie certyfikacja według normy EN 15593.
Zasady certyfikacji EN 15593
Norma EN 15593 nawiązuje do zasad systemu EN ISO 9001, HACCP i ISO 22000. Certyfikat, wydany przez niezależny organ certyfikacji gwarantuje, że system zarządzania higieną w produkcji opakowań artykułów żywnościowych jest wdrożony, został oceniony i odpowiada wymaganiom standardu EN 15593 - Opakowania - Zarządzanie higieną w produkcji opakowań dla artykułów żywnościowych. Norma określa wymagania dotyczące systemu zarządzania higieną dla producenta i dostawcy opakowań dla artykułów żywnościowych włącznie z przechowywaniem. Norma opisuje system zarządzania a także wymagania higieniczne dla producentów opakowań, jako część łańcucha artykułów spożywczych. Dla firm produkujących opakowania dla przemysłu spożywczego norma jest okazją, aby udowodnić i zapewnić swoim klientom odpowiedni dowód o ich zdolności identyfikowania i oceny ryzyka, które są związane z ich wyrobami.
Korzyści
- gwarancja właściwego zarządzania higieną w produkcji opakowań do artykułów żywnościowych
- spełnienie wymagań producentów żywności
- zwiększenie konkurencyjności produkowanych opakowań
- zwiększenie wartości marki producenta opakowań
Realizacja procesu audytowego
ETAP I Audyt wstępny (dobrowolny)
Ocena dokumentacji, zapisów i spełnienia wymagań EN 15593 w celu określenia stopnia gotowości organizacji do przystąpienia do audytu certyfikacyjnego.
ETAP II Certyfikacja przez akredytowaną jednostkę
Ocena i rejestracja wniosku o certyfikację na zgodności z EN 15593.
Wyznaczenie terminu przeprowadzenia certyfikacji (audytu certyfikacyjnego jest prowadzone w dwóch etapach).
Powołanie zespołu audytorów.
Plan kontroli procesów zarządzania.
Ocena systemu w etapach:
a) przegląd dokumentacji klienta,
b) badanie stanu faktycznego na miejscu u klienta.
Raport z audytu certyfikacyjnego, ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.
Uwagi
Certyfikat jest ważny przez 3 lata ale co roku jest prowadzony audyt nadzoru. Wyniki z audytu nadzoru są potwierdzeniem ważności certyfikatu i sprawdzeniem stosowania przyjętych standardów. W przypadku stwierdzenia istotnych odchyleń (niezgodności z normą) certyfikat może być cofnięty.